Izvedba toplotne izolacije zunanjih zidov

timeline_pre_loader

Priprava podlage

Podlaga mora biti primerna za lepljenje, to pomeni suha in čista brez kakršnihkoli ostankov, ki preprečujejo zlepljenje. Podlago morate očistiti ter odstraniti ostanke betona, malte itd. Pri izrazito neravnih podlagah morate nanesti izravnalno plast apneno-cementnega ometa.
Po potrebi lahko nanesete prednamaz, ki omogoča
učinkovitejše lepljenje.

Priprava lahke lepilne malte

V vedru zamešate primerno količino lepilne malte, kot je navedeno v navodilih na vreči. Uporabna je do dve uri po pripravi.

Priprava lahke lepilne malte

Pri sveže ometanih podlagah morate upoštevati predpisani čas sušenja ometa. Ko je površina suha, lahko pričnete z vgradnjo Multiporja.

Lepljenje plošč

Za lepljenje toplotno-izolacijskih plošč Multipor na podlago uporabite lahko lepilno malto.
Multipor lahko lepilno malto z nazobčano gladilko nanesite po celotni površini Multipor toplotno-izolacijske plošče. Debelina nanosa Multipor lahke lepilne malte mora biti približno 8-10 mm. Stranske stike toplotno-izolacijskih plošč ne lepite.
Mogoč je tudi nanos Multipor lahke lepilne malte po obodu plošče ter na sredini, vendar le v primeru izvedbe kontaktnih fasad, Multipor lahka lepilna malta pa mora pokrivati vsaj 70 % površine plošče.
Po nanosu lepila, toplotno-izolacijske plošče Multipor s pritiskom namestite na zidno površino in jo »zapeljite« – potisnite po površini stene do druge plošče. Tako dosežete dober oprijem plošč s podlago.

Lepljenje plošč

Sidranje plošč

Vsako Multipor toplotno-izolacijsko ploščo je potrebno pred namestitvijo armirne mrežice sidrati v zid. Za ta namen uporabite primerna vijačna sidra. Ploščo sidrajte z enim sidrom na sredini in ravno v zid. V primeru ekstremnih vremenskih pogojev (predvidene višje hitrosti vetra) je potrebno število sider določiti z izračunom. Sidra zakrijete z Multipor lahko lepilno malto.

Sidranje plošč

Zaključna obdelava zunanjega zidu, obloženega z Multipor ploščami

Površino Multipor mineralnih toplotno-izolacijskih plošč obdelate zelo enostavno:

  • z nazobčano gladilko nanesite Multipor lahko lepilno malto,
  • v sloj malte vtisnete armirno mrežico,
  • z gladkim delom gladilke dodate še en sloj Multipor lahke lepilne malte v debelini 2-3 mm,
  • nanesete silikatni ali silikonski zaključni sloj (upoštevajte navodila proizvajalca)

Zaključna obdelava